Blog

Slovník elektro-zkratek a pojmů

21.04.2010 14:10

Slovník elektro-zkratek a pojmů

 

A/D převodník – zařízení, které převádí analogový signál do digitální podoby. Většinou má podobu integrovaného obvodu. 

AC-3 – starší název pro formát Dolby Digital. Označuje typ kódování (Audio Coding type Three) Formát souboru umožňující uložit prostorový šestikanálový zvuk. 

AF - (Auto Focus) - Systém automatického ostření obrazu. Mají jej dnes již všechny kamery, většinou s možností přepnutí na manuální ostření. Automatika ostření rozpoznává na základě kontrastu hran objektů vzdálenost od nich a na základě toho nastaví ostřící krokový motor ohniskovou vzdálenost.

Analogový  –  spojitě proměnný (opak digitálního). 

AV receiver  – zařízení určené především pro domácí kina obsahující tuner, dekodéry prostorového ozvučení, předzesilovač s přepínačemvstupu a výkonové zesilovače. 

AV zesilovač  – podobně jako AV receiver, ale bez tuneru. 

AVI  – soubor určený pro komprimované audio a video. Používá se především pro distribuci videa na internetu (komprimace pomocí XviD). Oblíbený u internetových pirátů pro vydávání filmu zkopírovaných DVD. 

AVCHD - Nový formát AVCHD byl vyvinut společnostmi Sony a Panasonic s cílem umožnit zápis videozáznamu v HD  rozlišení 1080i na různé typy médií, včetně DVD a pevných disků (HDD). AVCHD využívá kompresního algoritmu H.264, který je odvozen z komprese obrazu MPEG-4.

Blu-ray Disc      všestranně použitelný optický nosič větší velikosti než CD či DVD, nástupce DVD o velikosti jednovrstvém (25GB) nebo dvouvrstvém (50GB). 

Bypass – funkce, která přemostí veškeré obvody úpravy signálu ( tónová korekce, prostorové dekodéry atd.) 

Center EQ – samostatná korekce pro úpravu kmitočtové charakteristiky středového kanálu. 

Center Mode – poslechové režimy centrálního kanálu v Dolby Pro-Logic v závislosti na absenci centrální reprosoustavy.

 Normal – soustava standardní velikosti (omezení nejnižších kmitočtů)

 Wide – velkoobjemová soustava schopná reprodukce nízkých kmitočtů.

 Phantom – simulace. Centrální reproduktor není zapojen. 

CCD - (Charge-Coupled Device) Obraz v kameře je snímán přes optickou soustavu světlocitlivým senzorem. Ten je sestaven z matice X krát Y plošek,  které udávají rozlišení senzoru v pixelech. Vysoké rozlišení je důležité hlavně pro kvalitu fotografií, pro vlastní videozáznam v zásadě postačuje rozlišení 800 tisíc pixelů.

 Cinch – (též RCA)dvoupólový souosý konektor používaný především pro přenos obrazu a zvuku. Typické barvy-audio(červená, bílá), video-(žlutá), atd.

 CD –  (Compact Disc) disk o průměru 12cm (8cm). Nosič s optickým digitálním záznamem dat o kapacitě 650MB, což odpovídá 74 minutách zvuku v 44,1 khz/16bit.

CD-DA – (CD-Digital Audio)Pro tento typ média se používá i pojmenování podle standardu „červená kniha" (red book). Obsah tohoto disku je vylisován již od výroby a je neměnný, v tomto případě je na disku uložena pouze hudba v digitální podobě. Hudba na audio disku je uložena pomocí pulzně kódované modulace (PCM) s rozlišením 16 bitů a frekvencí 44,1 kHz pro dva kanály. Pro běžné uživatele tedy dostatečná kvalita, která je ve většině případů omezena spíše reprodukční soustavou. Na jednom kompaktním disku tak můžete poslouchat hudbu o délce až 74 minut. Tato doba byla stanovena dle Beethovenovy Deváté symfonie. Později zúžením rozestupu spirály bylo dosaženo dnes běžných 80 minut.

CD-Extra - (CD-Plus, Enhanced CD) Jinak také definován jako „modrá kniha" (blue book). Kombinuje CD-ROM XA a CD-DA. Díky tomu lze tento disk vložit do hudebního CD přehrávače a poslouchat na něm hudbu, která je uložena v první části (session) disku. V té druhé části (session) pak mohou být uložena data, která lze přečíst například na osobním počítači. Využití je například u výuky cizích jazyků, kdy mohou být na disku namluvena cvičení rodilým mluvčím a těmi daty mohou být například samotná cvičení v textové podobě. Případně může jít o hudební CD nějaké skupiny, které je obohaceno o videoklipy a fotografie pro PC.

CD-i - (CD-Interactive) Tento standard je definován také jako „zelená kniha" (Green Book). Otcem CD-i je společnost Philips. Tento lisovaný formát je určen pro přehrávání dat na počítači, či na přehrávači s podporou CD-i připojenému k TV. Přehrávače CD-i byly výrazně dražší, jelikož byly podstatně složitější. Obsahovali totiž CPU, video a audio řadiče a paměť. Takový přehrávač se již neobešel ani bez operačního systému. Díky tomu už na CD-i přehrávači bylo možné spouštět různé hry. Na CD-i disk lze uložit až dvě a půl hodiny hudby v CD kvalitě, nebo 10 hodin stereo vysílání v kvalitě AM. K dispozici jsou celkem 4 různé stupně zvukové kvality. Tento disk může obsahovat až 16 paralelních zvukových stop, každá tedy může být v jiném jazyce. Pro video existují čtyři vrstvy - statická a tři dynamické.

CD-I Bridge - (CD-Interactive Bridge) Tento formát definuje způsob uložení CD-i dat na CD-ROM XA médium. Využití nalezne například u Photo CD nebo Video CD disku. Za tímto formátem stojí společnosti Sony a Philips.

CD-ROM - (CD-Read Only Memory) Neboli také dle standardu nazýváno jako „žlutá kniha" (yellow book). Je podoba lisovaného kompaktního disku, která obsahuje digitální data pro počítač. Data na tomto disku jsou "vylisována" od výroby a nelze je nijak změnit. Na tomto médiu může být od výroby uloženo až 650 MB. Později zúžením rozestupu spirály bylo dosaženo dnes běžných 700 MB. Formát CD-ROM byl poprvé použit v červenci 1985 a používá se až do současnosti, za jeho zrodem stojí společnosti Philips a Sony.

CD+G - (CD+Graphics) Je rozšířením CD-DA o grafické informace. Grafika se nachází v šesti z osmi subcode kanálů (R-W podkanály), kde každý může obsahovat 4 MB dat. Tyto disky jsou ideální pro tzv. karaoke, protože je možné přehrávat hudbu a zároveň zobrazovat texty písní, které jsou uloženy jako obrázky (bitmapy). Díky tomu měl tento formát úspěch především v Japonsku, kde je karaoke populární. Na disku mohou být obsaženy i informace o autorovi, názvu skladby, žánru atd.

CD-R/RW – (CD – recordable) nahrávatelný nosič jinak totožný s CD. Ve verzi RW je přepisovatelný.    

D-Sub - Standardní analogový 15ti pinový konektor z grafické karty počítače do monitoru. Má horší kvalitu přenosu obrazu než rozhraní DVI.

D/A převodník – podobně jako A/D převodník, ale s opačným zpracováním signálu, tedy z digitální do analogové podoby. 

Dekodér – důležitá součást domácího kina starající se o rozkódování zvukového signálu do prostorové podoby.Může mít podobu samostatného komponentu nebo integrovaného čipu. 

Delay  – zpoždění, lze jim virtuálně upravovat vzdálenost jednotlivých soustav od posluchače (1ms = 33cm) 

Dětská pojistka   – osmi úrovňová funkce, která omezí přehrávání některých pro děti nevhodných sekvencí filmu, dokud není zadán čtyřmístný číselný kód. DVD titul však tuto funkci musí podporovat. 

Digital 8 - Záznam digitálního videa u kamer SONY využívající kazetu s páskou shodnou s formátem Video8  / Hi8. Výhodou některých modelů těchto kamer je že umožňují přehrávat i starší analogové záznamy právě ve formátech Video8 a Hi8. K záznamu digitálního videa na pásku je použita komprese DV.

Digitální – nespojitý signál jehož hodnota je vyjádřena číslicově (binárně- 1-0) Opak analogového. 

DivX - Kompresní algoritmus určený pro ukládání digitálního videa odvozený z kompresního algoritmu MPEG-4. Má vyšší kompresi, než a umožňuje uložit až 2 hodiny záznamu videa v rozlišení VGA na nosič  CD.MPEG-2

Dolby  – systémy pro omezení šumu (Dolby A,B,C,S) v oblasti digitálního prostorového zvuku.

Dolby A – první verze studiového systému na potlačení šumu.

Dolby B – první komerční a nejrozšířenější systém pracující na principu závislé komprese a expanze.

Dolby C – výrazněji působící systém, nástupce Dolby B.

Dolby S – ještě dokonalejší systém pro potlačení šumu, pracující i s basovými frekvencemi.

Dolby SR – velmí účinný studiový systém pro potlačení šumu.

 

Dolby Digital – název digitálního kódování zvukové informace (též AC-3)  K ozvučení může používat jeden(1.0 až 5.1) kanálů. Schválený závazný formát pro DVD. 

Dolby Digital Sourround EX – zatím poslední typ prostorového ozvučení filmů přidávající ke konfiguraci tří předních nízkofrekvenčních a dvou zadních i sedmý centrální reproduktorový kanál.                       

Dolby Stereo – název analogového vícekanálového ozvučení filmů používaného kamenných kinech. Domácí varianta tohoto systému se nazývá Dolby Sourround Pro-Logic. 

Dolby Stereo SR – podobně jako Dolby Stereo, ale s daleko vyšší, téměř CD kvalitou zvuku, díky systému SR na potlačení šumu. 

Sourround Dolby – první domácí komerční analogový tříkanálový systém prostorového zvuku s omezeným kmitočtem 100-7000Hz. 

Dolby Surround Pro-Ligic – vylepšená verze Dolby Surround o čtvrtý kanál(centr). Domácí varianta filmového systému Dolby Stereo. 

Dolby Surround Pro-Logic II – vylepšená varianta systému Dolby Surround Pro-Logic, která pomocí speciálních algoritmů upravuje zadní, frekvenčně omezený monofóní kanál do stereofóní podoby. 

Dolby Surround Pro-Logic IIx – zvukový dekodér, který je schopen přehrát zvukový signál v konfiguraci 2.0 nebo 5.1 jako prostorový zvuk 6.1 nebo 7.1 kanály. Jde o novější, kvalitnější formu Digital Pro-LogicII. 

Dolby Surround Pro-Logic IIz – jedná se o rozšíření verze IIx a umožňuje upmix šesti či více kanálového zvuku pro domácí kino v konfiguraci až 11.2 

Dolby 3 Stereo – starší varianta reprodukce systému Dolby Surround Pro-Logic, kde jsou  v činnosti pouze tři přední reprosoustavy. Prostorový efekt tedy nevzniká.   

Dolby TrueHD – vícekanálový bezztrátový formát určený pro ozvučení disku Blu-ray.  

DL - (Double Layer) - Označení pro dvouvrstvé disky DVD. Umožňují zaznamenat na jedno médium téměř dvojnásobné množství informací (9 GB oproti standardním 4,7 GB). Vyžadují však mechaniku s označením DL. 

DLP - (Digital Light Processing) Technologie používaná pro projekci obrazu. Využívá čip s maticí piezoelektricky naklápěných mikrozrcátek, který vyvinula společnost Texas Instruments. Oproti technologii LCD  se vyznačuje vysokým kontrastem a projekcí obrazových pixelů bez mezer, což je výrazné u LCD zvláště u větších projekčních ploch.

DSP – (Digital Sound Processing) digitální zvukový procesor, umožňuje navolit různá poslechová prostředí (kino, divadlo, stadion, kostel, koupelna,…) 

DTS – (Digital Theater Systems) digitální kódování zvukové informace, ale s 4x vyšším datovým tokem než u DD. Opět může používat jeden(1.0)až (6.1)kanálů. 

DTS 96/24 – je určeno pro reprodukci ve shodné kvalitě jako originální 96kH/ 24bit master nahrávka. 

DTS HD Master Audio – nový multikanálový bezztrátový formát určený k ozvučení filmů v Blu-ray. 

DTS NEO: 6 – zvukový formát s podobnou funkcí jako Dolby Surround Pro-Logic II. Stereo nahrávky dokáže přehrát jako prostorový signál 5.1 nebo 6.1 režimu.      

DTS Surround ES – podobně jako Dolby Digital Surround EX přidává navíc samostatný zadní centrální kanál reprodukovaný jednou, případně dvěma soustavami. Rozděluje se na Matrix 6.1 a Discrete 6.1. Zatímco u Matrix 6.1 je zadní centrální kanál maticově kódován do pravého a levého zadního kanálu(podobně jako DDS EX) Discrete 6.1 má zadní centrální kanál zcela samostatný. Systém prostorového ozvučení DTS Surround ES je se starším DTS zpětně kompatibilní.     

 DVD – všestranně použitelný optický nosič velikosti klasického CD, ale s daleko vyšší hustotou dat. Disk může mít záznam obrazu ve formátu MPEG 2 na obou stranách a ve dvou vrstvách (kapacita 5,9,10,17GB) doprovázený šesti až osmi kanálovým zvukem a mnoha doplňkovými funkcemi. 

DVD-RAM - Formát médií vyvinutý společnostmi Toshiba, Panasonic a Hitachi. Umožňuje až 100.000x záznam přepsat. Využívá se v DVD  rekordérech a digitálních kamerách, ale také na zálohování dat v počítači.

DVD-R/RW - Formát médií pro jednorázový - R (Recordable) a nebo přepisovatelný - RW (Rewritable) záznam obrazu a nebo dat. 

DVD-R DL - Formát dvouvrstvých médií umožňující zaznamenat téměř 2x delší záznam a nebo záznam ve vysokém rozlišení na jedno médium. Také viz DL .

DVD Video - Formát pro záznam obrazu v normě PAL nebo NTSC na nosič DVD. V možnostech nosiče DVD Video je více přepínatelných zvukových i video stop, interaktivní menu a vypínatelné titulky až v 16ti jazykových mutacích. Na dvouvrstvé (DL) médium lze uložit až 2 hodiny záznamu v plné kvalitě obrazu.

HDTV – televizní standart s vysokým rozlišením. Může pracovat s 720 řádky a 1280 obrázkovými body na řádek (NTSC) nebo 1080 x 1920 obrázkovými body. 

DVI - (Digital Visual Interface) Konektor, který je obdobou HDMIPoužívá se na výstupu z novějších počítačových grafických karet a na zobrazovacích zařízeních jako LCD  monitory, LCD televizory a projektory., nepřenáší však zvuk.

DVB-T – (Digital Video Broadcasting – Terrestrial)- je standard digitálního televizního vysílání přes pozemní vysílače. 

EPG (Electronic Program Guide) - Elektronický programový průvodce digitálního pozemního vysílání TV (DVB-T). Umožňuje přehledně graficky v tabulce zobrazit co je a bude vysíláno na jednotlivých kanálech včetně zobrazení podrobných informací o jednotlivých pořadech. 

Full HD - Plné rozlišení digitálního vysílání (obrazu vysokého rozlišení). Přístroje s touto specifikací umožňují zobrazit obraz v rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. Označuje se též 1080i  nebo 1080p.

HDMI – (High Definition Multi-media Interface). Jde o rozhraní pro přenos nekomprimovaného obrazového a zvukového signálu v digitální kvalitě. Je určen pro propojení různých zdrojů obrazového digitálního signálu smoderními zobrazovacími komponenty.Tip s označením A má 19 pinů, s označením B pak 29 pinů. Přenáší obraz v nejvyšší kvalitě HD.   

HDD (Hard Disk Drive) - Pevný disk s magnetickým záznamem dat, používaný dnes nejenom v počítačích, ale i ve spotřební elektronice jako médium k záznamu obrazu, zvuku a fotografií. 

HD DVD - Standard pro ukládání videa ve vysokém rozlišení  na nosič DVD.

HDV – záznam obrazu ve vysokém rozlišení, který používají nejnovější videokamery. Rozlišuje záznam HDV1(1280X720 bodů) a HDV2 (1440X1080 bodů) 

Hi8 - Zdokonalený analogový záznam videa vynalezený společností Sony v 80. letech. Umožňuje záznam obrazu až se 400 řádky jako S-VHS , avšak na menší kazetu jako pro Video 8.

Hosiden – speciální konektor pro vedení videosignálu s oddělenou jasovou a barvonosnou složkou (S-Video) 

JPEG - (Joint Photographic Expert Group) - Mezinárodní komise, jejíž název tvoří tuto zkratku dala pod hlavičkou komise ISO (mezinárodní organizace pro standardy) základy standardně používanému formátu pro ukládání obrázků a fotografií. Digitální fotografie uložená v tomto formátu je komprimována a obsahuje obrázek nebo fotografii v plných barvách (hloubka 24 bitů). Úroveň komprimace a tím i velikosti souboru lze při ukládání volit. Vyšší úroveň komprimace má za následek snížení kvality obrazu. Soubory uložené v tomto formátu mají příponu *.JPG a nebo *.JPEG. 

Jog/Shuttle – kruhové ovladače umožňující snazší krokování, zrychlené a zpomalené posouvání obrazu. 

Laserdisk – nosič velikosti klasického LP desky kombinující analogový záznam obrazu s digitálním záznamem zvuku. Do příchodu DVD poskytoval nejkvalitnější zdroj AV signálu pro domácí kina. Většího rozmachu se dočkal především v Americe. 

Letterbox – obrazový formát, který přidáním horizontálních černých pruhů nad a pod aktivní širokoúhlý obraz umožňuje nezkreslenou reprodukci na TV s poměrem 4:3.  

LCD - (Liquid Crystal Display) Zobrazovací jednotky využívající technologie tekutých krystalů, které mění svou barvu na základě vybuzení elektrickým polem. 

MKV – kontejner určený pro komprimované audio, video a případně textové titulky. Používá se vydávání pirátských kopií filmů na internet, převážně s videem v DV rozlišení (komprimace pomocí x264). 

Megapixel - Jednotka rozlišení snímacího prvku kamery. 1 Mpix=1.048.000 obrazových bodů. Pro záznam obrazu v normě PAL  ve standardním rozlišení (SD) stačí snímací prvek o velikosti 800.000 obrazových bodů.

miniDV - Záznam digitálního videa využívající malou kazetu s páskou. K záznamu digitálního videa na pásku je použita komprese DV .

MPEG2 – (Motion Picture Expert Group) kompresní systém druhé generace používaný pro záznam obrazu na DVD.

MPEG-4 - Zdokonalený komprimovaný formát digitálního videa formátu AVI. Oproti MPEG-2 dosahuje až  čtyřnásobnou úsporu místa na digitálním záznamovém médiu v závislosti na zvolené kvalitě komprese.

M-JPEG (Motion JPEG) - Formát digitálního videa využívající komprese JPEG v reálném čase. Tento formát se používá pro záznam pohyblivého obrazu u digitálních fotoaparátů a také v tomto formátu pracují starší analogové střižny.

ND filtr (Neutral Density) - Takzvaný neutrální šedý filtruje část světla bez vlivu na jeho barevnost a tak napodobuje snížení jasu scény. Slouží pro snížení množství světla, které dopadá na snímač a pomáhá tak snížit kontrast a dynamický rozsah například při točení horizontu.

NTSC - National Television System(s) Committee - je standard barevného kódování pro analogové televizní vysílání. Byl vyvinut v USA v roce 1953. Dalšími standardy jsou PAL, SECAM 

PAL - Phase Alternation Line - je standard barevného kódování pro analogové televizní vysílání. Jeho obraz má poměr stran 4:3 a kompletní snímek má 576 řádků a 720 bodů. Byl vynalezen Walterem Bruchem z německé firmy Telefunken v roce 1967. Dalšími standardy jsou NTSC, SECAM.  

Pan&Scan – oříznutí širokoúhlého obrazu po stranách při reprodukci na TV s poměrem 4:3. Aktivním obrazem je vyplněno celé stínítko. Pro jeho využití je však nutná podpora DVD titulků. 

PCM – (Pulse Code Modulation) - Způsob modulace zvuku, např. u digitálního záznamu zvukové stopy u kamer. Jedná se o nekomprimovaný záznam. 

Plazmový zobrazovač – speciální monitor, který vytváří obraz pomocí miniaturních komůrek naplněných plynem buzeného elektrickým proudem. 

RAW - Spojení těchto tří písmen není zkratkou. U digitálních fotoaparátů se pod pojmem RAW označuje soubor obsahující surová (z anglického "raw"), nezpracovaná data obdržená ze snímače digitálního fotoaparátu. Před převodem do komprimovaného formátu JPEG  nebo nekomprimovaného formátu TIFF můžete upravovat nastavení vyvážení bílé, expozici snímku a další hodnoty. V převedeném snímku je již úprava těchto parametrů nevratná. Výhoda souboru RAW je v možnosti tyto parametry kdykoliv editovat bez ztráty kvality. Nevýhodou je velikost souboru. Dodnes neexistuje žádný jednotný standard souborů RAW – jednotliví výrobci používají k zaznamenání surových dat každý svůj vlastní soukromý formát. Každý z RAW formátů má svoji vlastní příponu v názvu souborů, podle které je lze identifikovat. Canon označuje svoje RAW soubory příponami CRW a CR2, Nikon NEF, Olympus ORF, Minolta MRW, Pentax PEF atd.

Reproduktor – elektroakustický měnič, který převádí elektrické impulsy na zvukové vlny. 

RGB – (Red, Green, Blue) obrazový signál, rozdělený na tři základní barvy – červenou, zelenou a modrou.Tímto signálem dosáhnete nejvyšší obrazové kvality. 

SCART – 21-kolíkový konektor pro přenos obrazových, zvukových a datových signálů mezi televizorem, videorekordérem, satelitním přijímačem a dalšími zařízeními. Tento  konektor přenáší video i audio signál. 

SECAM – (Séquentiel Couleur a Mémorie) norma barevné televize zaváděná ve Francii a ve většině východoevropských zemích. 

Subttitle – (titulky) textové zobrazení dialogů a monologů. Na DVD může být zaznamenáno až 32 jazykových mutací. 

Subwoofer – speciální reprosoustava určená k reprodukci pouze nízkých kmitočtů. Může být v aktivním (se zesilovačem) nebo pasivním provedení. - Standardní analogový 15ti pinový konektor z grafické karty počítače do monitoru. 

D-Sub - Má horší kvalitu přenosu obrazu než rozhraní DVI.

SVGA - (Super VGA) - Vyšší rozlišení založené na standardech společnosti IBM. Je 800x600 obrazových bodů.

SVCD - (Super Video Compact Disc) - Formát digitálního videa na nosiči CD. Základem je komprese MPEG-2 a rozlišení 480x576 obrazových bodů. Na nosič SVCD je možno uložit až 2 hodiny videa.

S-VHS - Zdokonalený systém analogového záznamu videa vycházející ze systému VHS, s možností uložit až 400 řádků. Používaný u stolních videorekordérů a analogových kamer.

S-VHS-C - Shodný systém jako S-VHS avšak na menší kazetu používaný u kompaktních analogových kamer.

S-Video - (S-VHS, hosiden, Y/C) 4-kolíkový konektor pro přenos video signálu s oddělenou jasovou a barevnou složkou. Přenos signálu je kvalitnější než u Video (kompozitního) konektoru.

SD - (Standard Definition) - Ve významu standardního rozlišení digitálního videa je u nás bráno rozlišení      720x576 obrazových bodů (vychází z TV normy PAL). Vysokým rozlišením (HD) je bráno rozlišení 720i nebo 720p a 1080i nebo 1080p.

SD karta -  (Secure Digital) - Paměťové médium pro ukládání dat v digitálních fotoaparátech a nyní také již i pro ukládání digitálního videa v kompaktních kamerách.

Test-Tone – testovací signál sloužící k nastavení zvukové části reprodukčního řetězce domácího kina. 

THX – podrobně stanovené technické požadavky na reprodukční řetězec pro kamenná i domácí kina zajištující nejvyšší možnou kvalitu zvuku, ale i obrazu. Můžeme se setkat s variantou THX Select, THX Ultra nebo THX Ultra2. Norna THX Ultra je přísnější. 

Toslink – speciální konektor připojený k optickému kabelu, který slouží k přenosu digitálního prostorového, ale i stereofonního zvuku z DVD přehrávače do AV receiveru.

USB 2.0 - (Universal Serial Bus v2.0) Rozhraní pro vysokorychlostní přenos dat do počítače. Používá se u kamer a fotoaparátů. Počítač může mít připojeno řadu zařízení prostřednictvím tohoto rozhraní (klávesnice, myš, tiskárna, externí disky, modemy atd.). Verze 2.0 umožňuje přenášet data rychlostí až 400 Mbit/s, oproti tomu je verze 1.0 (většinou označovaná jenom jako USB) mnohonásobně pomalejší. 

UXGA - (Ultra Extended Graphics Array) - Rozlišení obrazu odpovídající 1600x1200 obrazových bodů. 

VideoCD – (VCD) obdoba CD, ale se záznamem videosignálu ve formátu MPEG1 (kvalita obrazu odpovídá VHS) doprovázený maximálně stereo zvukem. 

Videoprojektor – přístroj promítající pohyblivý obraz z extrémního zdroje na plochu.

VCD - (Video Compact Disc) - Formát digitálního videa na nosiči CD. Základem je komprese MPEG-1 a rozlišení 320x288 obrazových bodů. Na nosič VCD je možno uložit až 2 hodiny videa.

VGA - (Video Graphics Array) - Základní rozlišení standardního grafického adaptéru ustanovila společnost IBM. Rozlišení obrazu je 640x480 obrazových bodů.

VHS - Analogový záznam videa uvedený na trh společností JVC v 80. letech. Umožňuje záznam obrazu až s 250 řádky.

Video - (CVBS) - Kompozitní konektor cinch (žlutý) pro přenos video signálu.

Video8 - Analogový záznam videa vynalezený společností Sony v 80. letech. Umožňuje záznam obrazu až s 250 řádky jako VHS, avšak na menší kazetu.

Vyvážení bílé - Funkce kamery k nastavení vyvážení barev dle prostředí a to dle přednastavených hodnot pro interiér/exteriér a nebo i manuální nastavení, kdy můžete v daném prostředí (např. žárovkami osvětleném interiéru) nastavit kameru na bílou čtvrtku tak, že bude bílá odpovídat skutečně bílé barvě.

WAV - (Waveform audio format) - Formát digitálního záznamu zvuku, které vyvinuly společnosti IBM a Microsoft. Používá většinou nekomprimovanou metodu uložení, tzv. PCM.

WMA -  (Windows Media Audio) - Formát digitálního záznamu zvuku se ztrátovou kompresí, který vyvinula společnost Microsoft. Umožňuje na záznamové médium uložit až desetinásobek hracího času oproti nekomprimovanému zvukovému záznamu (PCMMP3

WMV - (Windows Media Video) - Formát digitálního záznamu videa se ztrátovou kompresí, který vyvinula společnost Microsoft. Umožňuje uložit až 2 hodiny záznamu videa v plném rozlišení PAL na nosič CD. Používá se však s nastavením menší kvality a rozlišení pro ukládání a sdílení videa na Internet. Viz také alternativy DivX a Xvid.

XGA - (Extended Graphics Array) - Rozlišení obrazu odpovídající 1024x768 obrazových bodů. Používá se při označení rozlišení projektorů.

Xvid - Zdokonalený kompresní algoritmus určený pro ukládání digitálního videa odvozený z kompresního algoritmu MPEG-4. Má vyšší kompresi a variabilitu, než MPEG-2 a umožňuje uložit až 2 hodiny záznamu videa v plném rozlišení PAL na nosič CD.

YUV - (YpbPr, YCbCr) - Komponentní konektor pro přenos video signálu. Je tvořen třemi cinch konektory (v barvách zelená, červená, modrá). Umožňuje přenášet obraz ve vysokém rozlišení. 

>>

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.